Gepost door: Erik | 25 april 2011

Slangen en Jongeren: de Oude Huid moet Weg!

Wat voelt een slang die haar huid moet afwerpen? Misschien zijn haar bewegingen gehinderd door een te kleine huid. Wellicht wringt en knelt het overal. Hoe pijnlijk is het wanneer ze dan tegen iets scherps aanschuurt om de huid te breken en aan vast te haken zodat ze zich kan stropen? Hoe vermoeiend is het wurmen om uit die huid te raken?  Zou het niet makkelijker zijn om die slang te helpen door ze vast te pakken en haar de huid af te stropen? En mocht een slang emoties kennen: zou ze boos, angstig, gestrest en droevig zijn?

Het zit in de natuur van de slang om te vervellen en wij kunnen dat een moeilijk en pijnlijk proces vinden. Als we al helpen, dan zorgen we dat de voorwaarden voor een goede vervelling aanwezig zijn: vocht, olie (om de huid goed te laten loskomen), scherpe of ruwe voorwerpen om tegenaan te schuren. Wat we niet doen is de slang stropen. Dat moet ze zelf doen. Bij het bekijken van de video, hieronder, zal je wellicht sneller je vinger op de afgestroopte huid willen zetten om de vervelling “beter” te doen verlopen!

Jongeren, in hun vroege tienerjaren’ maken ook zo een vervelling mee. Hun mentale huid wordt te klein en ze willen ruimte om te groeien. Daarvoor moeten ze voorbereiden, schuren tegen allerlei voorwerpen, zich wellicht pijn doen. Ja, ze zijn dan kwetsbaarder. Als ouder kan je de voorwaarden scheppen en de harde voorwerpen geven. Misschien zet je wel een vinger op de oude huid. Dat zal hen even vertragen, doch de oude huid zijn ze sneller kwijt. Het vervellen doen ze zelf.  Met alle inspanning, pijn, angst, boosheid, teleurstelling, stress die er mee gepaard gaat.

Het zit in de natuur van de jongere om in zijn vroege tienerjaren mentaal te vervellen en wij kunnen dat een moeilijk en pijnlijk proces vinden. Schep de voorwaarden waarbinnen alles aanwezig is en laat ze het zelf doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: